Update konijntjes & cavia’s ♥

Door 4 0

Hi ☺

Vandaag even geen beauty, ik ben al zo’n vier dagen bezig met m’n camera en de filmpjes. Alhoewel ik het superleuk vind, word ik doodmoe van het feit dat de filmpjes steeds niet kloppen. Dan valt het geluid weg, dan is de kwaliteit lelijk of het geluid loopt niet gelijk aan het beeld. Dus ik blijf er nog even aan klussen aan de filmpjes, ik hoop dat het snel op de rit is! Dus geen beauty.. wat dan wel? Het leek me leuk om weer eens wat te vertellen over mijn huisdiertjes. Het is namelijk nogal hectisch geweest in knaagdierland, dus een update leek me gepast. Nou weet ik niet of konijnen en cavia’s je net zo interesseren als make-up of verzorging, maar het leek mij wel leuk.

20130816_132636

In m’n vorige blogpost over de beestjes, vertelde ik dat Vinny werd toegevoegd aan de familie. Vinny is een mannetje en het leek me een leuk maatje voor mijn andere nijn, genaamd Ruby. In het begin was het een groot drama, Ruby vloog Vinny aan en at hem bijna op. Hij was nog zo klein (op bovenstaande foto al niet meer hoor haha) en kon zich totaal niet verdedigen. De twee maanden erop heb ik de konijnen gescheiden gehouden. Ik heb maar één ren, dus ze moesten daar om de beurt in. Na een maand of wat zag ik dat Ruby niet meer boos gromde (ja dat doen konijnen) naar Vinny als ze langs de ren hupste, maar dat ze aan hem snuffelde. En soms kreeg ‘tie zelfs een paar likjes! Heel aandoenlijk om te zien. Zolang de ren er tussen zat ging het prima, maar als ze samen waren, was het toch gedonder..

20130816_154846

Na een aantal weken zag ik dat Ruby steeds meer om de ren heen aan het drentelen was. Soms lagen ze zelfs naast elkaar, met de ren ertussen uiteraard. Op een begeven moment heb ik Vinny laten castreren, omdat ik nog steeds hoopte dat het uiteindelijk goed zou komen tussen de nijnen. Vinny heeft de operatie prima doorstaan. Ohja, dat was trouwens nog een heel apart moment bij de dierenarts. Op de dag dat ik Vinny daar zou ‘achterlaten’ om geopereerd te worden, werd hij eerst gechecked. De dierenarts bekeek en woog hem. Op een begeven moment keek ze naar zijn.. geslachtsdeel en zei ze: “Oh hij is wel groot geschapen zeg!” Goh, dat is eh.. awkward..

Oke, maar goed. Vinny had twee hechtingen, die prima genazen (ik heb dit woord gegoogled en volgens mij is het een correct woord.. genazen..?!). Hij moest zes weken gescheiden blijven van Ruby, want hij kon nog vruchtbaar zijn. Drie weken lang ging het prima, ze leefden om en om in de ren zoals ze dat gewend waren. Maar opeens begon Vinny in te breken in de ren. Alsof hij het zat was niet bij zijn ‘geliefde’ kon zijn. Niet dat Ruby wat van hem moest hebben, althans.. dat dacht ik? Maar Vinny zat regelmatig in de ren en hoewel Ruby niet 100% op haar gemak was, ze viel hem niet aan. Ze waren niet boos op elkaar.. ze zaten gewoon samen.

Na een aantal dagen liet ik ze los in de tuin om samen rond te rennen en sindsdien gaat het hartstikke goed! De konijnen zitten eigenlijk nooit in het hok omdat de cavia’s daar slapen en omdat het hok vrij klein is. Ze lopen los in de tuin dag en nacht en slapen meestal samen ergens onder de tuintafel. Regelmatig zie ik dat Ruby met een hoop enthousiasme Vinny wast en hem neusjes geeft.. zo schattig!

20130721_150023

Mijn cavia Sidney, wit met bruin, heb ik al vijf jaar. Ze is echt een bejaard dametje en ze zit eigenlijk al een lange tijd zonder maatje. Ze heeft uiteraard de konijnen wel, maar dat leek me toch niet helemaal het zelfde. Ruby een maatje, dan krijgt Sidney er ook eentje. En ziehier, Noodle! Ik heb dit lieve dotje gehaald op dezelfde kinderboerderij als waar Vinny vandaan komt. Het is een gladharige cavia met een kruin op der hoofd en ze is een aantal weken oud. Ze is lief, rustig op schoot, maar wel luidruchtig. Sidney is zo goed als doof dus die piept ook eigenlijk nooit meer, waarschijnlijk omdat ze zichzelf niet hoort. Dus ik moest weer even wennen aan het harde cavia gepiep van Noodle, maar ik vind het niet vervelend.

20130721_212343

Cavia’s zijn een stuk makkelijker te koppelen dan konijnen. Ze vinden elkaar meestal gelijk aardig en accepteren elkaar in de kooi. Sidney is altijd lief geweest voor baby cavia’s (ze heeft er een hoop voorbij zien komen) dus ik maakte me niet druk om te koppeling. De konijnen vinden Noodle maar klein en totaal niet interessant. Soms snuffelen ze even haar der, maar dat is het dan ook wel. Qua kosten merk ik er bij cavia’s niet veel van, ze eten niet al te veel dus het was geen probleem om er eentje bij te nemen.

Ik heb nog een aantal losse foto’s die mee leuk leken om te delen:

20130804_145345

20130816_132636

Twee kiekjes van de konijnen tijdens de warme dagen. Ze liggen sowieso heel vaak op hun zij, dat doen ze om te ontspannen. Maar toen het zo’n 25 graden was, deden ze het non-stop. Ik gooide ze vaak nat met wat water en ook al vonden ze dat totaal niet leuk, de verkoeling was meer dan welkom.

20130801_164431

20130801_165235

Omdat Sidney al wat ouder is het uiteraard ook warm heeft met dat bos haar, kortwiek ik haar eigenlijk elke zomer. Niet alleen zodat der vacht wat luchtiger (en lelijker) is, maar ook omdat ze anders moeite heeft met het schoon houden ervan. Ik vind het altijd wel een grappig gezicht!

20130720_203822

20130720_203825Een verkoelend en fris snackje. Ik vind die laatste foto echt hilarisch.. DERP BUNNY (voor de 9gaglovers).

20130806_175826

Ruby was het allemaal even zat en besloot in de cavia kooi te gaan zitten. Helaas parkeerde ze haar kont in de hoek en daar zat de kleine Noodle, die daarna dus geen kant meer op kon. Ik heb echt het idee dat Ruby het echt niet merkte of het interesseerde der gewoon niet. Uiteraard heb ik Noodle bevrijdt na de foto!

20130826_101519

En dan als laatste een iets minder leuke foto. Ruby werd zondagavond ziek! Ze lag in een hoekje en leek maar niet een comfortabele houding te kunnen aannemen. Ze was slap, at/dronk niet en reageerde niet op mijn aanrakingen. Ik dacht dat ze misschien buikpijn had of iets. Maandagochtend heb ik om acht uur ‘s ochtends de dierenarts gebeld en ik kon al een uurtje later terecht, heel fijn! Daar bleek dat haar darmstelsel stil lag en ze had een gasbuikje. Ze kreeg een prik en een hoop medicijnen mee en ik moest een potje babyvoeding halen om te dwangvoeren. Dit zie je op bovenstaande foto. Gelukkig knapte ze na een paar uur alweer helemaal op en nu rent ze weer vrolijk rond met Vinny. Gelukkig maar!

Ik hoop dat je het leuk vond om eens een ander soort artikel te zien, bedank voor het lezen!

♥ Chinouk

 

 

4 Reacties
 • Froukje
  september 8, 2013

  Wat aandoenlijk om te zien hoe gek je op je dieren bent, leuk artikel om te lezen. :)

  • Chinouk
   september 8, 2013

   Dankjewel =D

 • Judith
  september 13, 2013

  Oh, wat leuk dat je konijntjes en cavia´s hebt! Dat zie je inderdaad niet vaak terug op een blog, maar wel leuk ter afwisseling.

  Ik vind cavia´s persoonlijk, leuker dan konijnen. Kost het je veel tijd om ze te verzorgen?
  Echt leuk om te zien, dat je zo dol bent op je huisdiertjes :)

  • Chinouk
   september 13, 2013

   Dankjewel, leuk om te horen! Cavia’s zijn héél erg makkelijk in onderhoud, ik verschoon ze eens per week en check ‘s nachts even of ze wel in de kooi zitten (ze kunnen uit de kooi om los te rennen in de tuin). Ik dacht ook altijd dat konijnen minder leuk waren, maar eigenlijk hebben beide soorten wat leuks. Konijnen zijn iets ‘slimmer’ en vooral een stuk aanhankelijker toe naar mensen. De twee die ik heb komen echt aanrennen ‘s ochtends vanuit alle hoeken van de tuin om me te begroeten. En een snoepje te halen uiteraard. Konijnen kosten wel veel tijd om te verzorgen. Als ze in een kooi zitten kun je elke dag wel wat poepies weghalen, die van mij rennen los in de tuin en dus hoef ik alleen af en toe wat te ‘harken’ zodat het geen zooitje wordt. Ze hebben meer aandacht nodig en vooral een hoop eten.. ook zijn ze wat lastiger tam te krijgen. Ik vind ze allemaal even leuk! 😀

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *