Update Konijntjes & Cavia’s ♥ – 09/2014

Door 6 0

Wat is dat lang geleden zeg, dat mijn harige vriendjes voorbij kwamen op mijn blog. Ik had een aantal leuke foto’s gemaakt en ik wilde ze graag delen op mijn blog. Ook zal ik je wat vertellen hoe het zit met het dierenrijk in mijn achtertuin, welke nieuwe beestjes ik mocht verwelkomen en eentje waarvan ik afscheid moest nemen, veelste vroeg. Kijk je mee?

20140405_150352

Als eerste het beestje waar ik afscheid van moest nemen door een vervelend ongeval. Noodle was een lieve, grappige en totaal angstloze cavia die het heerlijk vond om rondjes te rennen door de tuin. Ze kende zo goed als geen angsten, deinsde niet terug voor de grote konijnen en kwam net zo hard met ze meegerend naar de achterdeur als ik ze riep voor wat lekkers. Ze was er echt één uit duizenden omdat ze luisterde naar der naam en rustig een stapje naar binnen zette en ik haar kon aaien op der koppie. Iedereen die cavia’s heeft gehad, weet hoe angstig en schrikkerig ze kunnen zijn, daarom vond ik Noodle zo speciaal.

20140405_150448

Ik heb nooit last gehad van de katten (die van de buren zijn) die in onze tuin kwamen. Ze vonden de cavia’s noch konijnen interessant en kwamen enkel voor de veldmuisjes. Tot ik op een middag door het raam keek en zag dat mijn konijnen wat angstig aan het doen waren en opeens zag ik Noodle met een enorme vaart door de tuin rennen. Niet op een, ik-heb-het-erg-naar-mijn-zin-manier, maar alsof er wat aan de hand was. Ik trok de buitendeur open, ik schrok van een onbekende kat die tegen onze schutting sprong en weg vluchtte en zag om de hoek mijn caviaatje liggen. Bewegingsloos. Ik pakte haar op, riep naar mijn vader en in tranen heb ik toegekeken hoe hij haar onderzocht. Ze had geen beten, haar nek leek niet gebroken net als haar ruggetje die ook in orde leek, er was geen bloed.. niks leek erop te wijzen dat ze ernstige verwondingen had. Ze leefde nog wel op dat moment, het leek alsof ze in shock was en daarom nergens op reageerde. Op het moment dat ik haar terug wilde leggen in haar kooitje om te kijken of ze bij zou komen, overleed ze. Ik vond het zó erg en had ook echt het gevoel dat het mijn schuld was, ik had mijn cavia’s losgelaten in de tuin. Maar katten kijken normaal gesproken niet om naar die dikkige cavia’s.. het deed me in elk geval verdriet. Uiteindelijk hadden wij bedacht dat het misschien een hartstilstand was geweest door de angst. Erachter komen doen we niet meer, maar als ik eraan denk voel ik me nog steeds zo schuldig. Mijn lieve, ondeugende Noodle.. was ik maar eerder gaan kijken!

20140606_134614

DSCN4554

Mojo leefde samen met Noodle en konden het eigenlijk niet zo goed vinden samen. Mojo heeft een heel zacht karakter en iedereen loopt over haar heen, wat soms wel een beetje zielig is. Alleen is ook maar alleen en ik gunde lieve Mojo wel wat nieuwe vriendjes waar ze niet bang voor hoefde te zijn en zij eens een keer de baas mocht spelen. Mojo is overigens een echt dikkie, ik moet altijd om haar lachen als ik haar zie rondscharrelen met haar wollige vacht en dikke buik. Wel is het echt een gillerd als ze geknisper hoort van een plastic zakje of als ik haar naam op een bepaalde manier zegt, dan hoopt ze direct wat lekkers te krijgen.

DSCN4546

DSCN4542

Haar eerste, nieuwe vriendje heet Muis. Het is wel een cavia, haha, maar ik vind haar koppie lijken op dat van een muisje/ratje, dus vandaar haar naam. Muis is een gladharige cavia met een zenuwachtig karakter, maar als ze eenmaal door heeft dat je héérlijk kunt kriebelen op der hoofdje, dan gaat ze er echt voor zitten. Een weekje nadat ik Muis in huis had, werd ze ziek. Naar de dierenarts, een vermogen afgerekend en met een darmvirus en antibiotica weer naar huis. Muis zat even afgezonderd van de andere beestjes om deze niet te besmetten en ze was ook nog eens heel erg agressief. Kleine muis viel iedereen aan! Mojo, het andere caviaatje waar ik het zo over ga hebben en de grote konijnen! Ze heeft zelfs vriendlief een keer in zijn vinger gebeten. Zelf heb ik nooit ruzie gehad met Muis, tegen mij was ze wel lief, wat fijn was omdat ik haar toch flink wat heb moeten dwangvoeren (ze wilde niet meer eten omdat ze zich naar voelde). Toen ze eenmaal was opgeknapt, duurde toch een week of twee, heb ik haar terug gezet bij Mojo en de andere en nu gaat het gelukkig véél beter!

DSCN4538

DSCN4551

Dit is Coco, een langharige cavia met een heel zacht karakter. Ze kon het direct goed vinden met zowel Mojo als Muis en vindt alles eigenlijk wel best. Oppakken vind ze minder leuk, al ben ik nog steeds bezig haar te laten wennen aan mensen handen. Coco vindt het heerlijk om lekker in het zonnetje te luieren en maakt dagelijks vreugdesprongetjes (ook wel ‘popcornen’ genoemd onder de cavialiefhebbers). Ik moet altijd erg lachen om de hoeveelheid vacht die ze heeft, echt bizar. Ik knip alles bij rondom de billen, want het is lastig voor een caviaatje om deze schoon te houden en zo heeft ze er totaal geen last van. De drie dames kunnen het prima met elkaar vinden en ze hebben een hoop plezier, ze kunnen zelf in de kooi springen of los in de ren lopen om blaadjes te zoeken die van de bomen zijn gevallen en die opeten. Coco ligt ook graag opgekruld in het zonnetje te slapen, net als een hondje, zó schattig!

DSCN4528

DSCN4527

Zo, de ‘grote’ konijnen zijn aan de beurt voor een update. Ruby (links, bruine vacht) is het dametje en Vinny (rechts, witte vacht) is onze held op sokken, de man zonder ballen (letterlijk haha!) Dit koppeltje is heel erg lief voor elkaar en het gaat goed, Jut & Jul zijn niet te scheiden! Vinny is een enorm groot konijn, prachtig wit, maar het is echt een schijterd. Er hoeft maar een vogel op hem af te komen en hij schuilt al in een hoekje. Ruby is een zeer pittige dame die katten, duiven, alles wat in ‘haar’ tuin komt dat verdrijft. Ze vindt het heerlijk om geaaid te worden en gaat er echt voor liggen, waar Vinny eigenlijk helemaal niet aangeraakt wilt worden. Hij is nou eenmaal geen knuffelkonijn en ik dwing het ook maar niet af, want als ik hem eens op schoot neem, is hij gelijk een week over zijn toeren.

DSCN4530

Hihi, maar zo achter de tralies durft ‘ie wel te vragen om snoepjes en dan z’n snuit zo ver mogelijk er doorheen duwen! Normaal gesproken mogen de grote konijnen los lopen door de tuin, maar het moment dat ik foto’s maakte zaten zij even opgesloten. En dat had een reden!

DSCN4531

Een nieuw, klein konijntje zit namelijk bij de cavia’s in de ren! Niet heel de dag, maar zo even in de ochtend om de pootjes te strekken. Dit is Mickey, een jonge Nederlandse Dwerghangoor! Ze kwam uit een nestje die zo snel mogelijk weg moest en anders gingen ze naar het asiel.. Ik was opslag verliefd en heb haar meegenomen naar huis. Maar… konijnen zijn heel lastig te koppelen en Ruby accepteert geen concurrentie. Konijnen zijn gewoon heel territoriaal, dus het is nogal een proces. Daarom zit Mickey in een binnenkooi en wordt ze overladen met mensenliefde, in de ochtend mag ze vaak lekker buiten scharrelen met de cavia’s die haar maar erg druk vinden haha.

DSCN4550

Mijn twee grote konijnen, hebben beide een heel onafhankelijk karakter. Waar Ruby om de zoveel tijd wel om een kroel vraagt, moet Vinny niks van me weten. Mickey daarentegen is heel aanhankelijk en komt al aanrennen als ze me ziet. Als ze de grote konijnen ziet wilt ze het liefst contact leggen, maar ze is nog erg klein en Ruby kan heel gemeen zijn.. aanvallen en bijten. Ze kan zichzelf nog niet verdedigen, dus daarom houd ik ze gescheiden. De cavia’s zijn wel lief voor het kleine konijntje, gelukkig!

DSCN4565

Dus op dit moment is het een flinke beestenbende, met drie konijnen en drie cavia’s. Gelukkig heb ik alle ruimte in de tuin en mag ik slepen met hokken, dus de beestjes hebben genoeg leefruimte. Strakjes als het kouder wordt en de cavia’s niet meer in een buitenhok kunnen, moet ik even goed gaan nadenken hoe ik dat ga oplossen. Maar voorlopig vinden ze het nog heerlijk buiten!

DSCN4539

Zo, dat was mijn update over de beestjes weer. Ze maken het alle zes goed op dit moment. Heb je nog vragen over de beestjes of over konijnen/cavia’s in het algemeen, mag je ze altijd stellen! Ik heb ze al zo’n 8 jaar dus daarmee heb ik genoeg ervaring met ze. Bedankt voor het lezen!

Liefs Chinouk

6 Reacties
 • Yvonne
  september 14, 2014

  Ahw wat naar van Noodle! Geef jezelf niet de schuld, jij kon ook niet weten dat zoiets zou gebeuren. Je verzorgt je beestjes echt heel goed! En wat een schatjes zijn het allemaal. Vooral Coco vind ik leuk vanwege die wilde lange haartjes :)

  • Chinouk
   september 14, 2014

   dankjewel, wat een lieve reactie ♥

 • thebeautydelivery
  september 14, 2014

  Wat een schatjes!

 • Ilse
  september 14, 2014

  Liefff!

 • Melisa
  september 15, 2014

  Awh, wat een schatjes! Ik ben verliefd. Helaas is mijn konijntje een paar jaar geleden overleden, maar ik blijf nog altijd een grote liefde voor konijntjes houden!

 • Mariëlle
  september 24, 2014

  aaaaah ik ben gek op konijntjes, wat zijn ze lief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *