Meet my furry friends: Ruby & Sidney

Door 0 0

Ik ben gek op dieren, ik hou niet van alle dieren, maar de meeste vind ik wel erg leuk. Zo vind ik het ook heerlijk om Animal Planet te kijken, bijvoorbeeld Pets 101 of Dogs 101, ja dat vind ik echt ontzettend leuk. Ik ben niet iemand die opgegroeid is tussen de dieren, integendeel, op mijn 9e kreeg ik samen met mijn broer pas onze eerste huisdiertjes: twee gerbils. Ik was helemaal gek van ze en ik heb onwijs veel met ze gespeeld. Later kreeg ik dwerghamstertjes, een Syrische goudhamster, een konijn, cavia’s..  Ik was helemaal gek van knaagdieren. En nog steeds!

In mijn artikel over hobby’s en interesses naast beauty had ik al een klein beetje verteld over mijn huisdieren. Het leek me leuk om ze even op gepaste manier voor te stellen!

Dit is Sidney! Sidney is mijn vier jaar oude cavia die al een heleboel huisgenootjes heeft zien komen en gaan. Vroeg had ik een stuk of zes cavia’s die verdeelt waren over twee kooien. Sidney was (en is) een heel makkelijk lief caviaatje die het eigenlijk met iedereen wel kon vinden, dus het was makkelijk om haar bij een wat dominantere cavia te zetten of juist een baby. Sidney was lief voor allen en ze waren allen lief voor Sidney.

Caviahouders weten wat ik bedoel als ik zeg dat cavia’s, hoe klein ze ook zijn, allemaal een eigen karakter hebben. Sommige zijn heel rustig, sommige heel paniekerig en een ander is bazig en ‘runt’ wel eventjes heel de kooi. Sidney is een rustige cavia, die heel af en toe dolt met de bazige cavia en haar even op de kast jaagt, maar eigenlijk vooral heel erg lief is. Je kunt serieus álles met haar doen, ze zal nooit uithalen of happen. Ze is graag alleen en houdt ervan om onder of in iets te zitten. Ze heeft een theedoek in haar kooi liggen en de meeste tijd bivakkeert ze daaronder.

Sidney is een langharige cavia, haar ras heet “peruvian”. Je zou denken dat je dit heel erg moet onderhouden, maar dat valt reuze mee. Heel af en toe borstel ik haar eventjes, maar ze houdt zichzelf prima schoon. In de zomer kortwiek ik haar vaak. Dan is ze niet meer zo mooi met alle piekerige haartjes, maar ze heeft het wel een stuk minder benauwd. Haar vacht is zo ontzettend dicht qua haarinplant, dat het sneu is om haar in de gloedhitte te laten rondlopen. In de winter laat ik het natuurlijk lekker staan!

Al meer dan vier jaar woont lieve kleine Sidney bij mij thuis en sinds dit jaar zit ze in een buitenkooi. Ik vind het best lastig (ben snel bang dat ze het koud heeft) maar wegens omstandigheden kan ze niet meer binnenshuis zitten. In de herfst en lente maak ik elke avond maak ik een warme kruik voor der en leg deze in de kooi met een theedoek erover heen, dat houdt haar in elk geval genoeg warm gedurende nacht.

En dit is Ruby. Ruby heb ik samen aangeschaft met mijn vriend, ongeveer een jaar geleden. Toen kwam ze als klein babykonijntje tussen twee grote cavia’s terecht. Ze ontwikkelde toentertijd een crush op een cavia die ik nu niet meer heb, en dat was echt heel schattig! De cavia moest overigens niks van der hebben, dus dat was wel sneu.

Ruby’s karakter is.. anders. In elk geval anders dan die van een cavia. Ruby wordt geaaid wanneer het haar uitkomt, ze wordt opgepakt als het haar uitkomt en je ziet haar alleen als het háár uitkomt. Ja, zo’n konijn heb ik. Ze loopt los in de tuin rond (deze is helemaal beveiligd tegen ontsnappen) en deurtje van haar hok staat altijd open, zodat ze erin of eruit kan wanneer ze maar wilt.
Ruby komt wel naar je toegerend als je buiten bent, vooral in de zomer, maar ze is niet echt een kroelkonijn. Ze wilt niet opgepakt worden en als ze wel laat oppakken dan “zit” ze het kroelmoment even uit. Vaak rent ze stampend en grommend weg, geen idee waarom. Ik heb geen idee of ik haar niet goed tam heb gemaakt of dat dit gewoon haar karakter is. Ik heb niet zoveel ervaring met konijnen als met cavia’s, dus ik laat haar maar gewoon met rust. Als ze wilt worden geaaid dan merk ik dat zelf wel. Ze is overigens niet agressief, ze bijt nooit en als ze in de kooi zit (en ik dus de kans heb haar op te pakken) dan zal ze nooit uithalen.

Ik heb geen idee wat voor ras Ruby is, het schijnt wel een dwergkonijn te zijn maar ze is wat aan de grote kant. Ik vind zelf dat ze het lichaam van een normaal konijn heeft en het hoofd van een dwergkonijn, omdat ze van vrij kleine oortjes heeft.

Ruby en Sidney delen samen een kooi (althans, als Ruby in de kooi zit dan) en dat gaat harstikke goed. Omdat Ruby natuurlijk de hele tuin tot haar beschikking heeft, zitten zij en Sidney nooit op elkaars “lip”. Ook omdat Ruby als baby bij de volwassen cavia’s is gekomen, is ze onderdanig en lief tegen Sidney. Nu het winter is en dus koud/nat/guur, zit Sidney in een binnenkooi in de garage. Ruby zit daar ook bij, maar die is alsnog regelmatig hele dagen (soms nachten) in de tuin te vinden. Ik vind het te koud voor Sidney om alleen in een buitenkooi te zitten, vandaar dat ze in de garage zit. Vaak als ik even ga kijken, liggen ze tegen elkaar aan lekker te slapen, schattig! Hier boven zie je dat Ruby een paar likjes geeft aan Sidney en dan verschrikt opkijkt alsof ze is gesnapt.

Sidney probeer ik elke dag uit de kooi te halen zodat ze kan rondlopen, maar op sommige dagen is het echt te koud of te nat en dan wil ik haar niet door de natte bladeren laten lopen. Dan kan ze beter droog in der kooitje zitten.  Ze vond het eerst ook heel erg eng om door de grote tuin heen te lopen, maar dat gaat nu al een stuk beter. Vaak rent ze dan ook keihard weg als ze terug in haar kooi moet, maar gelukkig rennen cavia’s niet zo snel als konijnen.

Mocht ik ooit nog een beestje aanschaffen, dan haal ik een konijntje uit een asiel of kinderboerderij. Deze hebben ook een thuis nodig en dan vraag ik om een lief, rustig en tam konijn. Wie weet wordt Ruby dan ook minder afstandelijk tegen me. Ik zou ook nog graag een (écht) maatje willen voor Sidney, want ik weet dat ze heel lief is voor andere cavia’s.  Maar voorlopig geniet ik nog even van deze twee schobbejakken.

Bedankt voor het lezen!
With love,
Chinouk

0 Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *