Duurzamer leven ❀

Door 2 0

DSC_0044

De laatste tijd ben ik mij een beetje gaan verdiepen in duurzamer leven. Ik heb een tweetal blogs gelezen die mij de afgelopen dagen hebben geïnspireerd hebben om voor mezelf in kaart te brengen waarom ik duurzamer zou willen leven en wat zouden mijn eerste stappen zouden zijn naar een duurzamer leven. Je levensstijl duurzamer maken kan gelukkig met kleine, makkelijke stappen.

Mijn voornaamste reden om aanpassingen te willen maken in mijn leven is eigenlijk heel simpel. Als wij, de wereld, zo doorgaan dan blijft er straks weinig over om van te genieten. Ik heb het idee dat de balans weg is, wij leven niet samen met de natuur, wij misbruiken deze. Of het nou gaat over fossiele grondstoffen, water, vlees, zuivel of natuurgrond.. de mensheid verzint iets om het te vernielen. Om het uit te buiten. Om het te doen wegvagen. Nu wijs ik niet alleen met m’n vinger naar een ander, maar ook naar mezelf. Het is tijd om te beginnen met de eerste stap naar een bewuster en duurzamer leven.

Bewuster aankopen doen
Deze stap kan je natuurlijk heel breed zien, maar ik ga hem voor nu afbakenen zodat het ook voor mezelf duidelijk is wat ik wil bereiken met deze stap (op dit moment). Ik wil me vooral richten op kleding en cosmetica aankopen. Ik wil me meer verdiepen in fair fashion en proberen om nieuwe stukken daar vandaan te halen. Liset heeft een fijn artikel geschreven over grotere ketens die bezig zijn met duurzame producten, dus zo heb ik een mooi opstapje. Voordat ik op zoek ga naar nieuwe kleding, vind ik het wel belangrijk om mezelf eerst af te vragen: hoe hard heb ik het nodig? En heb ik uiteindelijk een stuk gekozen, dan wil ik mezelf afvragen: ga ik dit stuk dertig keer dragen? Kán ik dit stuk zo vaak dragen, is het materiaal kwalitatief sterk genoeg? Ik heb dit volgens mij gelezen op de blog van Sophie en dit vond ik hele goede vragen!

Voor cosmetica geldt eigenlijk hetzelfde, maar wil ik ook meer kijken naar merken die dierproefvrij zijn of zelfs bezig zijn met iets terug doen voor de natuur. Zo weet ik dat The Body Shop zich voor veel goede doelen inzet, maar ook Yves Rocher en Lush. Producten als shampoo, conditioner en reinigingsmelk gaan er wat sneller doorheen,  deze zou ik wel graag van een merk willen aanschaffen waar ik een goed gevoel bij heb. Daarnaast had ik de neiging om producten die ik niet fijn vind weg te gooien, maar ik wil proberen producten toch op te maken om minder mee te werken aan de plastic afval berg. Ook is het zonde van de energie en grondstoffen om het ‘zomaar’ weg te gooien.

Dit is voor nu mijn eerste stap. Ik heb nog wat andere dingen in mijn hoofd m.b.t. natuurlijke schoonmaakmiddelen voor in huis, mijn eigen afval bedrage en het eten van vlees. Maar daar ga ik mezelf meer in verdiepen, voor nu wil ik me vooral op het bewuster consumeren focussen!

Liefs, Chinouk

2 Reacties
 • Nienke
  december 16, 2017

  Wat goed van je! Het zou leuk zijn als iedereen op dezelfde dag besloot om z’n levensstyle aan te passen voor een duurzamer leven. Dat zou pas een impact maken. Maar in ieder geval maak jij de wereld weer een beetje beter 😉

  • Chinouk
   januari 5, 2018

   Dankjewel ♥

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *