Duurzamer leven ❀ #2

Door 0 0

IMG_2445

Een tijdje geleden heb ik een bericht geschreven over duurzamer leven, dierproefvrije cosmetica producten en het eten van minder vlees. Sindsdien ben ik er met periodes meer en minder mee bezig geweest, al probeer ik mezelf steeds meer (kleine) nieuwe gewoontes aan te leren. Ik vind het moeilijk, want ook al breng ik hier en daar wat veranderingen aan, ik ben geen full-on vegan of minimalistisch/duurzaam persoon. Ik doe niet alles zoals het in mijn ogen “zou moeten zijn”. En dan voel ik me er schuldig of zelfs rot over. En daarom wil ik mezelf nu even tot een halt roepen, want: elke verandering, hoe klein ook, is een goede verandering. Ik wil daarom een paar dingen op een rijtje zetten wat ik aan kleine, duurzame/diervriendelijke veranderingen heb gemaakt:

Als ik alleen voor mezelf kook, doe ik dit 95% van de tijd vegetarisch. Het zijn nog geen heel uitgebreide gerechten en ook doe ik dit niet meerdere keren per week, maar over het algemeen is het wel zonder vlees. Ik heb een tweetal vegetarische gerechten klaar staan in mijn telefoon die ik ook wil gaan delen met mijn vriend en ik vind het heel erg leuk dat hij er voor open staat, maar ik wil het niet teveel opdringen. Daarom kook ik voornamelijk vegetarisch als ik voor mezelf kook, ik hoop het in de toekomst vaker te kunnen gaan doen.

Ik eet zo min mogelijk vleesbeleg op brood. Ik las laatst een artikel dat een gemiddeld persoon wel drie keer per dag vlees kan eten! Daar schrok ik best wel van. Nu eet ik zelf geen brood in de ochtend, maar in de middag probeer ik geen vleesbeleg op mijn brood te doen. Nu deed ik dit al een tijdje omdat mijn ouders mij eens vertelde dat er een slecht stofje zit in bewerkt vleesbeleg, maar ik ben me er nu nog bewuster van omdat ik echt niet vaker dan één keer per dag vlees wil eten! Ik kies nog wel vaak voor kaas (de zuivelindustrie is ook niet helemaal sjofel), dus ik moet nog even wat andere opties gaan verzinnen.

Ik probeer meer dierproefvrije cosmetica te gebruiken, zo ben ik begonnen met shampoo en conditioner van de Hema. Hier heb ik laatst wat over geschreven en alhoewel het echt goede producten zijn voor mijn haar, geeft het me ook een heel fijn gevoel als ik ze gebruik! Ik werk langzaam door mijn voorraad heen wat ik heb staan (weggooien is natuurlijk niet duurzaam en vooral heel erg zonde), maar bij nieuwe aankopen probeer ik zeker voor een dierproefvrije variant te gaan!

Ik probeer minder melk te drinken. Ik ben gek op warme melk voor het slapen gaan, maar zoals ik al eerder aangaf: de zuivelindustrie is (voor zover ik weet) net zo slecht als de vlees industrie. Als ik dan een pakje melk koop, is het vaak een kleine verpakking en beschouw ik het ook echt als een treat. 

Ik koop bewuster kleding. Zo heb ik een aantal aankopen gedaan bij C&A en Monki, twee ketens waarvan ik weet dat ze zich veel bezig houden met bio katoen en fair fashion. Daarnaast koop ik ook bewuster omdat ik geen miskopen meer wil doen en daardoor met kledingstukken kom te zitten die me geld kosten, niet worden gedragen en uiteindelijk worden weggegooid. Oh en ik wilde graag een jeansshort kopen, maar toen bedacht ik me dat ik nog een goed zittende jeans had liggen met chloorvlekken op de pijpen. Dus bedacht ik me: ik ga hier zelf een short van maken! Toen was ik wel even trots op mezelf, want zo consuminder ik én ik recycle ook nog!

Stapje voor stapje pas ik hier en daar wat dingen aan en ja, daar mag ik me ook wel goed over voelen in plaats van mezelf een schuldgevoel aanpraten omdat ik nog niet alles doe zoals ik het zelf graag zou zien. Ik hoop de volgende keer nog meer goede veranderingen te kunnen vertellen!

Liefs, Chinouk

No Comments Yet.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *