No-Buy?

Sinds een aantal weken kijk ik af en toe naar de collectie cosmetica producten die ik heb vergaard en denk ik: ah jee, hoe kom ik hier allemaal door heen? Ik ben gek op make-up, verzorging en alles wat bij cosmetica komt kijken en ik koop het graag. Ik spendeer er graag geld aan, want ik geniet zo van die mooie spulletjes! Maar, het duurt een hele tijd voor een product weer op is. En vaak ben ik al lang voor die tijd weer overgestapt op een ander product, zeker als het over make-up gaat. Ik denk dat iedere beautylover hier weleens tegen aanloopt; je wéét dondersgoed dat je way too much  make-up heb en toch koop je meer. Of nouja, degene onder ons zonder zelfbeheersing. Laat ik nou net bij daarbij horen.

DSCN4416

Het helpt uiteraard niet mee dat ik in een parfumerie werk en dat ik producten krijg om te proberen, zodat ik kan ze kan ervaren en klanten er meer over kan vertellen. Maar ook alle nieuwe collecties en producten die ik zie  binnen komen, het is zo moeilijk al die verleiding te weerstaan! Maar toch wil ik mezelf even een halt toe roepen. Hoe moeilijk het ook is, maar niemand heeft 10 blushes nodig in haar leven. Blushes horen niet bij de eerste levensbehoefte van de mens, net zo min als oogcrème. Al voelt dat soms anders, dat weet ik wel. Dus, Chinouk, wat ga je doen? Een No-Buy? Een Project 10 Pan?

DSCN4458

Het is voornamelijk make-up waar ik dus moeite mee heb, omdat het in verhouding met kleding goedkoper is in aanschaf. Het meest logische zou zijn: stop gewoon met kopen en maak de make-up op die je hebt. Maar ik vind het niet léuk om alle nieuwe collecties en limited editions te moeten missen. Om niks van mezelf te mogen, ik vind het gewoon heerlijk om nieuwe cosmetica aan te schaffen en er maanden van te genieten. Maar ik wil zuiniger en bewuster gaan consumeren wat betreft cosmetica. Ik wil volgend jaar op een mooie vakantie naar Amerika (ik ben nu twee jaar achtereen niet mee geweest met mijn ouders, die elk jaar gaan) en ik weet gewoon dat ik mezelf een enorm plezier ga doen om daar make-up aan te schaffen. En ik weet dat ik mezelf een nog groter plezier ga doen als ik weet dat er een hoop make-up op is en ik dus nieuwe make-up nódig heb!

DSCN4335

Dus wat is het plan, wat zijn de regels en hoe ga ik mezelf er aan houden? Lemme tell ya. Het plan: zo min mogelijk make-up/cosmetica aanschaffen vanaf NU t/m de zomer 2015 (uitgezonderd mijn vakantie). Maar hoe ga ik dit doen zonder mijzelf te tergen en te kwellen?

 • Als ik iets moois zie wat ik denk nódig te hebben, moet ik mij houden aan een minimale drie weken bedenktijd voorgaan het aanschaffen. Heb ik het na drie weken nog steeds “nodig”, dan schaf ik het aan.
 • Als er iets op is en ik heb het letterlijk nodig ( bijv. een lege mascara en geen back-ups) dan schaf ik het uiteraard direct aan. Nobody can live without mascara.
 • Goede aanbiedingen maak ik gebruik van, zeker als het om drogisterij artikelen gaat: niemand hoeft wat voor de volle pond aan te schaffen bij de drogisterij, zij hebben voor alles aanbiedingen. Behalve medicijnen.
 • Make-up die bij de drogisterij kan worden aangeschaft, ga ik ook niet te moeilijk over doen, maar wel moet ik er van mezelf goed over nadenken: heb ik het écht nodig?

Overall wil ik gewoon bewuster omgaan met mijn uitgaven omtrent cosmetica. Dat is het enige wat helpt, streng zijn voor jezelf en ook eerlijk zijn naar jezelf: heb je dat oogschaduwdoosje echt nodig? Waarschijnlijk niet.

21-DSCN3126

Ik heb een lade tjokvol met cosmetica producten waar ik me langzaam maar zeker door heen ga worstelen. Shampoo’s hoef ik bijv. voorlopig niet aan te schaffen, net zo min als reinigingsproducten voor het gezicht of doucheproducten. Make-up zit ik eigenlijk ook wel goed, al zal ik hier en daar heus nog wel wat aanschaffen, al ga ik heel rustig aan doen. Ik heb dus ook het geluk bij een parfumerie te werken, dus mijn craving naar (voor mij) nieuwe cosmetica wordt wel gestild.

Hoe ga ik mezelf motiveren en zorgen dat ik me er aan houd? Ik ga elke maand een verslagje neerzetten! Alles wat ik aan cosmetica/persoonlijke verzorging aanschaf, schrijf ik op. Dit zet ik daarna in een artikel met foto’s, ook gelijk handig om te vragen waar jullie een review over zouden willen zien en hier door heb ik ook een mooi overzichtje voor mezelf. Deze artikels komen elke maand online, net als mijn Favorieten, Opgemaakte Producten en Wishlists. Ik moet realistisch zijn en niet gelijk iets willen wat een bekende Amerikaanse Youtuber over raved. 

28-DSCN2854

Het enige waar ik me zorgen over maak, zijn de artikelen op mijn blog, zal het moeilijk zijn om nog veel te schrijven? Of zal ik het als een uitdaging ervaren? Ik ga uiteraard mijn best doen. Ik kijk uit naar alle centjes die ik ga besparen en alle lege (make-up) producten. En als jij nog tips hebt omtrent deze ‘zachte en gecomprimeerde’ No-Buy, laat het me weten!

Liefs Chinouk

5 Reacties
 • bymarlayne
  oktober 30, 2014

  Eerst kocht ik ook altijd heel snel make-up producten. Tegenwoordig denk ik beter na of ik het wel echt nodig heb.

 • Akosua
  oktober 31, 2014

  Ik heb het wel redelijk in de hand. Drogisterijproducten koop ik voornamelijk in de aanbieding erg makkelijk. Maar als iets Limited edition is vind ik het wel moeilijk om niets te kopen. Hoe ga je dat aanpakken?

  • Chinouk
   oktober 31, 2014

   LE’s van Essence/Catrice ga ik niet te moeilijk over doen, die kosten maar een aantal euro’s. Dus als ik wat leuks zie, dan schaf ik het gewoon aan, maar ik moet wel van mezelf bedenken of ik het echt ga gebruiken en nodig heb.

 • Michaela
  oktober 31, 2014

  Toevallig heb ik de laatste maanden verrassend weinig gekocht qua make-up! Was best trots op mezelf!

 • Anouk
  oktober 31, 2014

  Succes met je No-Buy! Zelf denk ik voor aanschaf altijd eerst na of ik het echt nodig heb. En bij een duurdere aankoop wacht ik meestal even voordat ik het koop haha

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *